ker sem ravno poslikal ko sem menjal amortizerje, sem se odločil, da to objavim in mogoče komu pomagam, da privarčuje nekaj evrov ali....
Vsega do potankosti ne bom opisal, ker pričakujem, da večina že ima nekaj znanja, tisti, ki pa ga nima, se tega tudi ne bo lotil delati sam. Ali pač?
No tako. Začne se vse skupaj z demontažo kolesa in sicer sem jaz začel z demontažo levega(na sliki je mogoče drugače videti).
Predenj sem vozilo dvignil, nato odstranil kolo. Vse naslednje naštete stvari niso nujne, ampak precej olajšajo delo.
Najprej odmontirate zavorne čeljusti, za kar se uporabi imbus ključ številka 7.
Ko ste to sneli, lahko snamete še zavorni kolut, za kar potrebujete približno 20s in malo večji križni izvijač, s pomočjo katerega odvijete vijak, ki ga drži(kolut).
Ko ste si naredili malo prostora, je potrebno odstraniti še stabilizator iz vilice. Ker ta visi v zraku, je stabilizator rahlo napet. Zato vzamete dvigalko, ki jo podložite pod vilico in jo dvignete do te mere, da stabilizator ni več napet in in ga lahko odvijete(ključ 16 ali 17 se mi zdi). Pa ne pozabite na ABS senzor oz. njegov kabel. Previdno ga odpnite, da ga ne poškodujete.
Ko ste to storili, odvijete vijak, ki drži amortizer v spodnjem vpetju.
Nato se poslužite uporabe "posebnega"
To orodje nato vtaknete pod luknjo kjer ste malo pred tem odstranili vijak. Zavrtite ga za 90 stopinj in pustite v luknji. To bo omogočilo enostavno odstranitev amortizerja.
Še pred tem pa morate odviti amortizer na zgornjem koncu. Za to lahko uporabite S ključ 21 ali pa naredite svojega kot je prikazano na spodnji sliki. Rabite še imbus ključ 7 in odtegnete amortizer.
Sedaj amortizer skupaj s vzmetjo samo še iztaknete iz spodnjega vpetja in ste že na pol poti.
Tu nastopi uporaba orodja za stiskanje vzmeti, ki jo namestite na vzmet in zategente do te mere, da je zgornja šalčka na vzmeti prosta.
Nato ponovno uporabite imbus ključ in natični ključ. Ko ste to naredili, snamete vse dol iz amortizerja.
Tu vam priporočam, da zamenjate še ležaj na amortizerju in gumice. Bo vožnja mnogo prijetnejša. Ko sestavljate nazaj gumico in ležaj fino namažite mastjo, da bo vse skupaj lepše nalegalo.
Za sestavo pa se samo poslužite obratnega vrstnega reda, pri tem pa upoštevajte momente in zato uporabite momentni ključ
Nekoliko drugače je na desni strani, kjer je potrebno odstraniti polosovino. Vendar se tudi tu lahko poslužite malega trika. To pride predvsem v poštev, če se vam ne da razdirati polosovine ali če nimate ustreznega ključa in ?abcigerja?. V tem primeru naredite vse tako kot na levi strani, samo amortizerja ne snamete iz spodnjega vpetja, ker ga ne morate. Lahko pa uporabite orodje za stiskanje vzmeti. Avto imate podprt, pod vilico podstavite dvigalko in jo dvignete do skrajne zgornje meje, nato nataknete to orodje na vzmet in za ustrezno pričvrstite. Samo še spustite dvigalko in iztaknete amortizer iz spodnjega ležišča. Vse ostalo je enako kot na levi strani