"Prekodiranje" Mk I/II ključavnice na obstoječ ključ

PREMAKNITE TOPICE NA SPLETNO STRAN OZIROMA V USTREZNE PODFORUME!

"Prekodiranje" Mk I/II ključavnice na obstoječ ključ

OdgovorNapisal/-a eugene dne Sr Jun 24, 2009 10:30 am

Zadnjič sem si zaklenu ključ v avto in ker za prit notri se mi je najpametneje zdelo če grem povrtat staro ključavnico, ker vem da ni pri golfu noben problem predelat en drugi vložek na ubstoječ ključ. Vse kar rabimo je kaka 2 rezervni ključavnici iz katerih potegnemo ven ježičke. Pa sem poslikal da bojo tisti , ki niso meli še tega na kosih vidli , da ni noben kunšt to uštimat.
Seveda prvo poberemo dolj kljuke. Držita jig 2 vijaka en od strani in en pod letvico na kljuki. Ko mamo kljuko dol je od zadaj en vijak , ki drži nek v komad in cilinder. to odšravfamo in ven pade to.
MKI cilinder
Slika
Ko vtaknemo ključ notri pa zgleda nekako tako ker ključ ni pravi
Slika
Ključ vzememo ven in tako lahko poberemo ven take majhne giljotince.
Slika

Kot je razvidno na sliki , se med seboj razlikujejo po poziciji luknje. Ene imajo luknjo nižje/višje kot druge.
Slika
Še prazen cilinder z vidnimi vzmetmi , ki držijo te jezičke v skkrajnih položajih.
Slika

Torej vtaknemo ključ noter in vidimo kateri jeziček štrli ven. Spet potegnemo ven ključ in izvlečemo tisti jeziček. Pogledamo na kaki višini ima okno/luknj in iz rezervnih jezičkov izberemo takega , ki ima luknjo na taki višini , da bo jeziček poravnan z obodom cilindra ko bo ključ vstavljen. Z nekaj igranja stvar zgleda takole.
Slika

Če jezički niso popolnoma točni si pomagamo z pilco in jih malo predelamo.
Kot vidimo jezički zdaj ne štrlijo več ven , kar omogoča vrtenje cilindra znotraj kljuke in avto lahko odklenemo.

Tu je vidna notranjost kljuke z kanali kamor se usedejo jezički in preprečijo, da se cilinder zavrti, ko ključ ni vstavljen oz je notri napačen ključ.
Slika

cilinder vstavimo v kljuko, ne pozabit na gumico , ki preprečuje vodi da gre noter, zadaj pa damo vzmet in tisti V komat in privijemo edini vilak.
Slika
To je to.

Tu sem še slikal panzer plato , ki sem jo zreskal z 1cm aluja. spodaj ima 1 mm rob ki se vsede pod kljuko.
Slika

In tu je še za referenco slikana ta stara krom kljuka poleg novejše plastične.
Slika

stari tip krom kljuk ima platično blendo , ki pa ima drugačen tip montaže kot te iz inaoksa na plastičnih kljukah
Slika
Če hočemo te montirat gor na krom kljuke je potrebno tista dva jezička odpilit in stvar zalepit z kakim silikonom.
Tako sem naredu jaz.
Slika
"Try not. Do. Or do not. There is no try." - Master Yoda
Uporabniški avatar
eugene
Valček s.p.

Kraj: Vukojebina
Avto: Mk1 gti, hrošč '67, volvo 145 in 245 superpolar

Re: "Prekodiranje" Mk I/II ključavnice na obstoječ ključ

OdgovorNapisal/-a Vičo dne Sr Jun 24, 2009 2:13 pm

Zakon, uporabna zadeva. :wink:
Ladeluftgekühlt
Uporabniški avatar
Vičo
Stalni uporabnik

Kraj: Bistrc
Avto: '90 GTi G60

OdgovorNapisal/-a Piky dne Sr Jun 24, 2009 3:34 pm

ja, samo če samo pobrusiš dol tiste jezičke, ki štrlijo ven, vodi to potem k temu, da bo v tako ključavnico potem pasal še kakšen drug ključ, ne samo tisti originalen!
če se ne motim, bi naj imeli na servisu te jezičke, ki bi se jih dalo kupiti, potem bi jih pa samo sestavil skup tako, da bi se pač "poskrili" ko bi dal not ključ... sicer bi naj bilo to kr drago, samo jih je pa cel kup not...
brušenje le-teh, ni priporočljivo!
The best engine in the world is the vagina.It can be started with one finger,it is self-lubricating,it takes any size piston and it changes its own oil every four weeks.
It is only a pity that the management system is so fucking temperamental.
Dr.H.O.K.
Uporabniški avatar
Piky
Stalni uporabnik

Kraj: LJ
Avto: VW CORRADO VR6

OdgovorNapisal/-a eugene dne Sr Jun 24, 2009 3:43 pm

Ne paničari. :) to je blo sestavljeno iz 2 starih cilindrov in sem ena dva jezička mogoče popilu desetinko dol- v bistvu nebi niti treba ker ima že cilinder sam tolko lufta v kjluki da se je normalno obračal. Če maš 3-4 cilindre na razpolago sestaviš kar češ. Dobit stare ključavnice od golfa pa ni lih nek hud problem, da bi mogu na servis po njih. Sicer se ne spomnem če nisem tudi en cilinder na zadnji havbi že predeloval na eni bivši enki, bi mogu pogledat če ni tudi tisti razstavljiv samo te kjučavnice v kljukah so res na izi tako da ni potrebe met 2 ključa za avto ali nujno iskat vse 4 ključavnice ( 2 vrati, hauba in vžig) enake.
Uporabniški avatar
eugene
Valček s.p.

OdgovorNapisal/-a Piky dne Sr Jun 24, 2009 4:04 pm

ma sej ne paničarim, samo vem ko je kolega delu isto, pa mu je potem vsak tadrug ključ odpiru vrata... :lol:
(pa glede na to, da maš gor PP, ni lih pametno, saj potem pridejo v avto že skozi ključavnico)

kot si rekel, nabrat cel kup teh ključavnic, pa vn pobrat te zatiče, potem jih pa samo sestaviš kot je treba... :mrgreen:
The best engine in the world is the vagina.It can be started with one finger,it is self-lubricating,it takes any size piston and it changes its own oil every four weeks.
It is only a pity that the management system is so fucking temperamental.
Dr.H.O.K.
Uporabniški avatar
Piky
Stalni uporabnik

Kraj: LJ
Avto: VW CORRADO VR6

OdgovorNapisal/-a samurai dne Če Jun 25, 2009 10:19 am

eugene napisal/-a:
Tu sem še slikal panzer plato , ki sem jo zreskal z 1cm aluja. spodaj ima 1 mm rob ki se vsede pod kljuko.
Slika

jst bi tudi rabil nekaj takega :wink:
ak hočeš vozit porsche-a, plati ga!!!!!!!! nemoj kukat kako je skup! nije on skup nego se nema para pa najlakše je kukat! a zapravo možeš vozit i stojadina i porše ti ne treba da bi živio...
Uporabniški avatar
samurai
Udarni sogovornik

Kraj: Celje
Avto: corrado

OdgovorNapisal/-a eugene dne Če Jun 25, 2009 10:21 am

Ja ampak jaz ne delam več tam. Imam pa še vedno autocad risbo nekje.
Uporabniški avatar
eugene
Valček s.p.

OdgovorNapisal/-a hard dne Če Jun 25, 2009 4:23 pm

Hvala za navodila eugene, zadeva je zelo preprosta, tudi najbolj nerodni nebi smel potrebovati več kot 10 min za vse skupaj, težava lahko nastopi edino pri nach bau delih (moj primer) ko cilindri nimajo istega fi..
Kris.
Uporabniški avatar
hard
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor
Avto: 8D

OdgovorNapisal/-a ŽucMac dne So Jun 27, 2009 5:38 am

ŽucMac napisal/-a:[smilie=arrow.gif] http://www.vwgolfmk1.org.uk/index.php.....začetna stran angleškega kluba lastnikov Golf Mk1, pod temo Technical nekaj zanimivih nasvetov, projektov+slike izvedb, na primer:

...............menjave motorjev
...............predelava ključavnice-en ključ za vse
...............opis in nastavitve Bosch-K-Jetronic za GTi Mk1

Vse se da če se le hoče. Bravo Eugene, mamo zdej vsaj v slovenščini. [smilie=thumbsup.gif]
“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.” - Mark Twain
Uporabniški avatar
ŽucMac
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a Tha Reel M dne Če Jul 02, 2009 4:48 pm

Pri novejših vozilih imajo te t.i. giljotine tudi svoje številke... in lahko na podlagi tega sestavis svojo kombinacijo. Sem to naredil na MK4, ko mi je zaštekala zadnja ključavnica...

LP
M
1J1 MK IV TDI & Scirocco GTX 16 V 88" -- > Me ON AIR http://www.livestream.com/scirocco
Uporabniški avatar
Tha Reel M
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana
Avto: Ja moj avto ja!

Vrni se na Triki in nasveti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov